0

Б аба Марта ще донесе сняг в планините. Това прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев.

Валежи

„Съвсем естествено е да наблюдаваме снеговалежи. Не са рядкост годините, когато Родопите биват затрупвани от сняг през март, но обикновено продължителна и трайна снежна покривка не се задържа в равнинната част на страната. Докато в планините през този се наблюдава максимумът на снежната покривка по отношение на височина“, отбелязва професорът. Март е месец на крайности и на бързо сменящото се време. По принцип средномесечните температурите са между 5 и 8 градуса за равнинната част на България, а валежите са между 35 и 50 литра на квадратен метър, като за високата планина те достигат до 100 литра на квадратен метър.

Оценка

Тази година има сериозно разминаване в оценките на Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата и на Европейския център за средносрочни прогнози. И двете агенции се обединяват, че март ще бъде с нормална температура или малко по-висока от нормалното. По отношение на валежите обаче разнобоят е много съществен. Американците дават много по-малко валежи от нормалното - с повече от 25%, докато европейските им колеги прогнозират нормални или малко по-малки валежи от нормалното за месеца, отбелязва проф. Рачев. Височки температури ни очакват до края на месеца. При всички положения Малък Сечко ще си отиде с температурна аномалия от 2-3 градуса над нормата. „Това не означава, че времето ще бъде опънато като пране, ще има периоди на захлаждане и на затопляне“, казва още той.

Фронт

Топло ще бъде в четвъртък, а след това в събота. В петък пък ще премине един атмосферен фронт, който ще понижи температурите с 4-5 градуса, а на места и с 6 градуса. Дори и с това понижение на фона на 12-15 градуса предходния ден пак ще остане много по-топло за сезона от нормалното. В периода 21-23 февруари пък ще има ново захлаждане с валежна обстановка.