0

З адържан по искане на турското правосъдно министерство българин, който  имал доживотна присъда за убийство през далечната 1996 да бъде освободен от затворническата килия, реши състав на старозагорския окръжен съд.

Задържан по искане на турското правосъдно министерство българин, който  имал доживотна присъда за убийство през далечната 1996 да бъде освободен от затворническата килия, реши състав на старозагорския окръжен съд.

73-годишен Осман Халил Кестел,беше арестуван  на 7 януари т.г. когато отишъл в РУ „Полиция“ – Казанлък, за да си извади нови документи за самоличност след като загубил старите.

Тогава името му се появило в списъка за издирваните от Интерпол, където фигурирало от 10 септември 2020 година по искане на истанбулски съд.

Престъплението било извършено на 6 септември 1996 година в град Бурса, когато било намерено тялото на жертвата Ертугрул Чембер.В хода на предприетото на местните власти разследване Кестел е бил задържан заедно с още две жени, но е разпитван единствено в качеството на заподозрян.Той самият останал изненадан че е бил осъден, това станало година след завръщането му обратно в България , където се установил в родното си село Манолово, община Павел баня.

Жители на Манолово разказват, че Кестел напуснал страната в началото на 90-те години, тогава продал и фамилния си дом.. Завърнал се обратно след много години и се установил в изоставена постройка, но твърде бързо си спечелил неприязънта на околните заради множество кражби на покъщнина наоколо. Преди време дори го „поступали“ след поредно влизане в чужда собственост и той заминал в неизвестна посока. Последният му адрес, на който е бил регистриран е в близкото Средногорово, а според запознати през м.г. работел като пазач на черешова градина в землището на село Тъжа, където се грижел за двадесетина овце.

В решението си за освобождаване на дядото от 14 март съдът се е позовал на член 464 ал. 6 от НПК, който позволява да не бъде изпълнена поръчката на турското правосъдно министерство с обстоятелството, че престъпното деяние не е извършено на българска територия.Със същото решение е изменена и взетата през януари т.г. постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и той може да напусне килията още тази седмица.