0

В ключването на България в списъка на Русия с неприятелски държави е неудачно решение. Това коментира президентът Румен Радев от Русе, където беше на посещение.

Държавният глава обясни, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна.

„Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Мир не се печели с агресия”, подчерта Радев.

„България има основание да бъде място за едни такива преговори. Това трябва да стане в координация с Европейския съюз”, уточни президентът.

Президентът посочи, че очаква държавата, като основен координатор и организатор, да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт.

„Очаквам да се изгради гъвкава, но в същото време устойчива връзка между пунктовете, местната власт, общините и бизнеса, който е готов да предостави работа”, заяви Радев.

„Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход. Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора”, уточни президентът.