0

С лед зловещото плячкосване на държавата, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Правителството трябва да бъде много внимателно и да знае с какво и с кого си има работа. Това предупреди президентът Румен Радев от Сунгурларе. Той е там по случай празника на общината и Деня на лозаря и Св. Трифон Зарезан.

Президентът подчерта, че всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среша подкрепя в гражданите. 

По думите му методите с погазване на законите, използвани от предишни правителства, се сгромолясали. 

„Убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи”, добави държавният глава.

„Демокрацията не може да се възстанови с недемократични средства и нарушаване на законите“, каза Радев.

Президентът, посочи, че България трябва да върви по демократичен път. Той бе категоричен, че между правителството и президент има конструктивна комуникация.

По думите му най-големият риск за националната сигурност е да се неглижира проблемите на българските въоръжени сили.

„Не може да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме утре“, подчерта президентът.

„България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздухното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници от Алианса като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицита от способности в нашите сухопътни войски“, заяви Радев.

По думите му най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността и модернизацията на армията. България е суверенна държава, но и член на НАТО.

Той коментира, че пълномащабната война около Украйна ще бъде избегната. По думите му. кризата няма да се реши по военен път.