0

П ризнаването на т. нар. Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) от Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион. Това заявява президентът Румен Радев в публикация в Tуитър.

Признаването на т. нар. Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) от Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион. Това заявява президентът Румен Радев в публикация в Tуитър.

„Устойчиво решение на тази криза не може да бъде намерено чрез нарушаване на международното право и с военни средства”, категоричен е още държавният глава.

По-рано през деня с позиция излезе премиерът Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Петков също използва туитър, за да увери, че България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими.  „Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейския съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита“, написа  още Петков. 

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочва, че признаването на самообявилите се сепаратистки области Донецк и Луганск е грубо нарушение на териториалната цялост на Украйна - БГ реакциите след акта на Москва

Експерти: Опит на Украйна да се противопостави на Русия ще срещне кървав отпор

Светът осъди решението на Путин

Какво ще стане, след като Путин призна Донецк и Луганск?