0

П резидентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила "Продължаваме промяната". Както бе обявено по-рано, предложението им за премиер е Асен Василев. 

След получаването на мандата от "Продължаваме Промяната" имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка.

По време на връчването на мандата президента Румен Радев заяви, че България е в политическа, икономическа и социална криза, а от вчера имаме и външнополитическа криза.

Крум Стоев

Той припомни, че на предишното връчване на мандата на ПП предупредил, че ако не се приемат решителни промени в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш.

Крум Стоев

По думите му обществото и институциите имали нужда от надежда защита, а това най-вече означавало отговорност и усилия за съставянето на стабилно правителство, което да отговори на интересите на гражданите.

"Очаквам адекватни решение и отстояване на националния интерес. За изграждане на просперираща европейска България", заяви Радев.

Крум Стоев

Кандидатът за премиер Асен Василев заяви, че това е голяма отговорност и е важно да има кабинет, който да работи за гражданите, а не за статуквото и да отстоява националния интерес и независимостта на България, както го направил и първия кабинет на "Продължаваме промяната".

По-късно след срещата с президент Асен Василев заяви, че е важно да бъде изпълнена програмата им за точно за 6 месеца.

По думите му държат да имат 121 представители в пленарна зала, които да застанат срещу крупните бизнес интереси, които се опитали да бъдат прокарани пред предишното правителство.