С ънищата на 14 български полярници на Антарктида ще бъдат разгадани чрез специален медицински проект. За целта на българската полярна база на остров Ливингстън ще бъдат занесени специални уреди, за да бъдат изследвани те.

За новия проект пред „Телеграф“ разказа ръководителят на родната антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев. С него ще се заеме д-р Нейко Нейков, който ще изследва съновиденията на българите, заминали на най-студеното кътче на Земята. За хората, които са имали възможността да посетят Антарктика, не е тайна, че там са различни и специални. „Знаем, че много често, особено хора, които отиват за пръв път на Ледения континент, в съня си виждат техни починали близки. Това е един много интересен феномен, защото ги виждат като живи. Той е описан и от други изследователи. На нашата база също се случва, лично аз също съм го изживявал. При нас са идвали много чужденци, които също споделят, че и те сънуват починалите си близки. Това го описва Боян Биолчев в книгата си „Антарктида - окото на космоса“. В нея той пише как вижда покойните си родители като живи да влизат в стаята, докато спим. Аз бях на съседното легло“, разказва професорът. Другият медицински проект ще изследва как влияе изключително силното UV лъчение на човешката кожа.

Групата с българските учени още не е пристигнала в родната база. В момента тя се намира под карантина в чилийския град Пунта Аренас, която е задължителна за всички изследователи, които са се отправили към Ледения континент. Очаква се на 20 януари да отлетят от о-в Кинг Джордж за Пунта Аренас 12 души от първата група и със същия полет да кацнат на о-в Кинг Джордж 11 души от втората група. Полетът е платен изцяло от португалската антарктическа програма, а полярниците от втората група ще стигнат до базата ни на о-в Ливингстън с испанския кораб “Сармиенто де Гамбоа”, уточни още проф. Пимпирев.