0

В исшият съдебен съвет обсъжда допустимостта на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор.

Преди десетина дни съдебните кадровици приеха и специални правила, по които да протече процедурата. С гласовете на мнозинството на практика бяха изключени част от основанията, с които Йорданова мотивира своето искане - тези,  свързани с действия или бездействия на Иван Гешев преди избора му за Обвинител номер едно.

Днес трябва да стане ясно ще отпаднат ли окончателно част от казусите, заради които правосъдният министър смята, че главният прокурор  е уронил престижа на съдебната власт и затова мандатът му трябва да бъде прекратен предсрочно.

По- рано преди заседанието на Пленума на ВСС Иван Гешев изпрати становище, в което определя искането на Надежда Йорданова като „пореден опит за политическо въздействие върху независимата съдебна власт“.

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи“, пише обвинител №1, според когото предложението за освобождаването му противоречи на Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Гешев посочва и редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли.

От своя страна Надежда Йорданова заяви преди заседанието, че решението на Конституционния съд за освобождаването на Иван Гешев потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения. Длъжни са да го разгледат по същество. Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив с действията и бездействията си ги е усилил", заяви Надежда Йорданова.

По думите ѝ относно становището на Иван Гешев, че изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата е невярно твърдение и нов опит да се измести фокусът на дискусията.

"Процедурата за избор на следващ главен прокурор е много ясна и е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив.

Още преди заседанието на ВСС на влизане в залата се разигра екшън между Иван Гешев и лидерът на Боец Георги Георгиев. Той отправи словесни атаки срещу Гешев и успя да влезе в сградата, но беше изведен от охраната.  Георгиев води "битка" с Гешев още от негово избиране чрез организиране на множество протести срещу него както и даването на съд решението за избирането му. 

Гледайте обсъждането на живо ТУК!