0

Б ългария разполага със 704 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, което е значителен брой. Това съобщи пред депутатите от вътрешна комисия шефът на Пожарната Николай Николов

България разполага със 704 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, което е значителен брой. Това съобщи пред депутатите от вътрешна комисия шефът на Пожарната Николай Николов

От тях скривалищата са 551. Това са тези укрития, които представят по-висока степен на защита. Противорадиационни укрития на свой ред са 153, те са само защита от радиационно замърсяване.

От всички тях 31 са в добро техническо състояние, 187 са в задоволително, 165 са в лошо и 101 са напълно неизползваеми. Собственост на МВР са по-малко от половината - 269, а частна собственост - предимно на големи производствени обекти, са 287. Останалите са държавна или неустановена собственост, обясни Николов.

"Тези скривалища са строени преди 60-70 години по съветски норми, като конструкциите са много добри, но като оборудване всичко е излязло от строя. В момента в България няма нормативна уредба с изключение на едно секретно постановление, в която да се каже какви трябва да бъдат скривалищата, но това, с което разполагаме, е в значителен брой", обясни още Николов. Той не посочи броя на хората, които могат да се съберат в тези укрития.

По думите на Николов до петък експертен екип трябва да направи електронен регистър. Идеята е той и да може да се направи видим, така от понеделник, вторник всеки един гражданин да може да види къде е адресът на всяко едно укритие или къде е най-близко за него. Той съобщи още, че е изпратено писмо до областните управители и кметовете на общини, които да извършат контрол и преглед на укритията в техните райони, а също така да бъдат почистени.

Той допълни, че съвсем скоро България ще разполага и с национален план за намаляване на риска от бедствия, в който ще са посочени отговорните структури и ведомства, както и задълженията им. Също скоро ще влезе в употреба система за мониторинг за опасностите като корита на реки, свлачища и други.

В понеделник се очаква да бъде обявена и обществена поръчка на стойност 5,7 млн. лв. за изграждане на българска система за предупреждение, чрез която гражданите да могат да получават на смарт телефон съобщения за предстояща опасност, какво трябва да направят и как да опазят собственото си здраве.