0

Т аванът на пенсията у нас ще стане 2000 лв., а бензиностанциите ще намалят дизела и бензина с 25 стотинки. С тези "безпрецедентни мерки" се похвали премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание, на което трябва да бъде одобрена актуализацията на бюджета.

Всички пенсии ще бъдат увеличени с 60 лв. плюс 10%. Петков изтъкна, че за последните месеци минималната пенсия се е качила от 300 на 467 лв. и сравни, че за последните 12 години преди това е била увеличена само със 100 лв.

Друга промяна в бюджета ще бъде освобождаване на ел. енергията и втечнения газ от акциз, намаляване на ДДС ставката на парното с 9%. "Също много важна мярка, защото с повишаването на цената на газа правителството прави всичко възможно потребителите да бъдат компенсирани", обясни още премиерът.

Той напомни, че е заложена също нулева ставка за хляба и данъчни облекчения за младите работещи семейства.

"Заедно тези мерки са безпрецедентни и са на стойност 2 млрд. лв. Хубавото е, че те не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1. С други думи ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда", обобщи Петков.