0

О бявихме конкурс и този, който ще поеме функциите на генерален директор на "Холдинг БДЖ", е Ангел Стоянов - един великолепен специалист и експерт, който освен че разбира от железници, разбира и от цифри. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на дискусия за визията за развитие на обществения транспорт в периода 2022- 2027 г.

Припомняме, че късно вечерта в понеделник от ресорното ведомство потвърдиха, че Йордан Мирчев е освободен от длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД, предаде БТА.

В отговор на въпрос какви са мотивите досегашният директор да бъде освободен от поста си Събев поясни, че е върнал два опита за бизнес план относно сливането на трите предприятия в БДЖ - Пътнически превози, БДЖ – Товарни превози и Холдинга БДЖ.

“Наложи се да работя като изпълнителен директор на БДЖ, което не беше честно, защото имам ангажименти към пристанища, летища“, коментира Събев.

По думите му още в момента, в който е обявена идеята за сливането от Съвета на директорите на железницата са подготвили пътна карта, която създава правната рамка как от трите предприятия да бъде сформирано само едно.

“Една от стъпките е изисквала в срок до 15 март да представим документа на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ за това, че новото предприятие ще бъде финансово стабилно с пет годишен бизнес план и други документи за възможното лицензиране на това предприятие до 15 септември", поясни той, като допълни, че идеята е била до 15 септември новото предприятие да има лиценз.

Припомняме, че обединението на товарните и пътнически железопътни превози и съществуващия "Холдинг БДЖ" в единна компания "Български държавни железници" е план, който транспортният министър обяви още през февруари. Целта е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете.