0

П резидентът Румен Радев се срещна с представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. "Българската държава приема сериозно вашите проблеми и високо цени връзките си с Република Северна Македония и с нашите сънародници в тази държава", с тези думи започна срещата на президента Румен Радев. 

Президентът настоя да има ясни граници и устойчив процес по пътя на европейската интеграция на Република Северна Македония. Като задължително условие за подкрепа от българска страна е вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, за да гарантира техните права, както и защита на българското културно и историческо наследство в Република Северна Македония и изкореняване на езика на омразата. 

"Езикът на омразата повече не може да бъде търпян, категорични са българите в Северна Македония. "Промяната на учебниците и отразяването на историческата истина е фундамента, върху който ще изградим бъдещите взаимоотношения. Бъдещите поколения на България и Република Северна Македония след 20-30 години ще имат такива отношения, каквито този образователен процес създаде в тяхното съзнание. За нас отношението между България и Република Северна Македония трябва да бъдат на взаимно отношение, дълбока почит и признателност и отчитане и запазване на общото ни културно и историческо наследство. За нас по-сериозен политически съюзник в лицето на ЕС от Република България няма", каза Румен Радев.