0

П ремиерът Кирил Петков е предложил пост, далеч от България на кандидата за управител на БНБ Любомир Каримански. Това обяви депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева пред Нова телевизия и уточни, че става въпрос той да стане представител на България в Световната банка.   

„Депутат от „Продължаваме Промяната” се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от министър-председателя, на които той не отговаряше. В края на краищата отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България”, посочи тя.

„Не е идеята ние, които сме в България и сме натрупали опита си и знанията тук и сме влезли в политиката, за да вършим нещо и да дадем това, което сме научили, да отидем в чужбина. А тези, които са били в чужбина и нямат тези знания и опит, изведнъж да дойдат да ни управляват. Доста е странно, обезпокоително е, тревожно е и показва, че няма честна игра. А всъщност нали затова дойдохме”, подчерта Митева.

По думите й няма нови заплахи към Каримански. Вчера кандидатът за управител на БНБ от "Има такъв народ" обяви, че е бил заплашен с есемес от непознат номер да се откаже от състезанието за народната банка

Според Митева е логично и близко да се сетим защо, кой и откъде идват тези заплахи. „Смятам, че натискът е той да се откаже. Но той няма да го направи”, категорична е тя.

Управляващата коалиция ще търси решение на сагата с шефския пост в БНБ на заседание утре.

До последно управляващата коалиция ще се опита да направи всичко възможно, за да излезе с един кандидат за управител на БНБ, заяви днес депутатът от БСП Александър Симов, цитиран от БНТ.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" потвърди, че формацията му остава твърдо зад кандидатурата на Любомир Каримански.

Другият кандидат за поста - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" пък заяви снощи в "Панорама", че изборът на управител на БНБ няма да дестабилизира коалицията и че всеки спор я прави по-силна.

Стабилността на коалицията потвърди и министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която е от квотата на "Демократична България".

Шефът на парламента Никола Минчев пък призна, че има търкания в коалицията, но не мислел, че те ще доведат до разпада й. Според него противопоставянето е най-вече заради кандидатите за управител на БНБ. Ако се стигне до оттегляне и на двете, напрежението безспорно ще намалее, каза пред бТВ той.