0

И зключително слаб  интерес към ваксиниране на деца срещу коронавируса, отчитат от РЗИ – Стара Загора, където до 24 февруари са преброели едва 24 малчугани, заведени от родителите ди имунизационните пунктове.

Изключително слаб  интерес към ваксиниране на деца срещу коронавируса, отчитат от РЗИ – Стара Загора, където до 24 февруари са преброели едва 24 малчугани, заведени от родителите ди имунизационните пунктове.

Продължава да бъде слаб интересът към имунизацията и сред възрастните, на територията на областта дневно преминавали между 100 и 150 възрастни, а като цяло процентът на имунизираните е около 20 на сто.

Старозагорска област  остава в тъмночервената COVID  зона над 500 заболели на 100 хил. население, като заболеваемостта изключително бавно спада. Областта  остава в докато не паднем под 500, съобщи пред микрофоните на  Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

По думите и имало свободни легла в ковид отделенията в лечебните заведения на територията на областта, като заетостта е на 60%. Заетостта при интензивни легла са е 41 %, но по-висок остава процентът на заетите на легла в детските отделения 76%.

Пореден спад в броя на новозаболелите лица е отчетен през последното денонощие в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Изследванията на 73 души са дали положителен за COVID-19 резултат, като 8 от тях са заболели повторно.  По-малък е и броят на заразените в образованието – 5 учители и 7 ученици.

Починал е един пациент на 81-годишна възраст с придружаващо заболяване. През изминалото денонощие са поставени едва 60 дози ваксини, предимно втори и бустерни дози. Поради липсата на задоволителен интерес, очаква се в близките дни да преустановят дейност допълнително разкритите мобилни ваксинационни кабинети в Сливен. От началото на епидемията в областта са били  диагностицирани са  25 179 души, излекувани са 23 046 души, починали от ковид са 1 221 души. Приложените дози ваксини общо са 89 870, а лицата със завършен имунизационен статус – 44 185.