0

О т 1 юли превозвачите ще плащат тол такси и по второкласните пътища. Тежестта ще се поеме от тежкотоварния трафик и 1/3 от винетките. Това обяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов на брифинг в МРРБ, посветен на общественото обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и тол системата.

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов съобщи новите тарифи на обществено обсъждане с превозвачите. "За първокласните пътища БПС над 3 и половина до 12 тона ще заплаща от 6 до 9 стотинки на километър, а пътните превозни средства над 12 тона ще заплащат от 22 до 25 стотинки на километър. Взели сме предвид и че превозвачите имате нужда от транзитен период, в който да се изменят договорите и да си предвидите евентуално увеличение в цената на услугите. Затова новата тарифа ще влезе в сила от 1-ви юли"

По думите му до момента от винетки се събират 2/3 от сумите и 1/3 - от тол такса на тежкотоварните автомобили. Във всички останали европейски страни тенденцията е обраната - повече се събират от тол таксите и по-малко от винетките, поясни регионалният министър. Събев иска промени в механизма на финансиране на общините заради транспортното обслужване на населените места.

Всички цени са изчислени въз основа на Европейската директива и Световната банка. Караджов ще се справи с воля като добът стопанин за републиканската пътна мрежа.

За цената на винетката ще се предложи минимум 10% намаление от следващата година.