0

В одачът, причинил катастрофата с две жертви на столичния булевард „Черни връх“, е хващан шест пъти без книжка, има 80 отнети точки. Това стана известно от изслушването в Столичния общински съвет (СОС) на комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ - София.

"Той е системен наркоман. Свидетелството за управление сме му го отнели за изтичане над 80 контролни точки. И през 2014 и през 2016 г. сме му образували досъдебни производства за това, че шофира без книжка. Защо не е осъден? От 2011 до 2013 г. той три пъти е залавян и не е обвинен. Миналата седмица го залавят колеги от столично управление, пак заради употреба на наркотици, отнели сме му и швейцарското свидетелство за управление, което имаше. Но той слага фалшиви номера на автомобила и пак се движи по улиците", заяви пред Тенчо Тенев по време на изслушването след ареста на 35-годишния Георги Семерджиев.

Той изреди още редица нарушения на пътя, извършени от бившия футболист, при които столичната Пътна полиция е взела отношение. Комисар Тенев подчерта, че подчинените му са си свършили работата, но Семерджиев така и не е осъден за провиненията му на пътя.

 "Ние сме административно наказващ орган. По-големите институции - прокуратура и съд, трябва да вземат решение дали този човек трябва да бъде съден. Не можем да огреем навсякъде. Ако има възможност Столична община да ни осигури малко средства и да сложим на повече булеварди стационарни камери за заснемане на скоростта", допълни Тенев.

Началникът на КАТ съобщи, че всяка вечер по улиците на София работят 15 екипа и още пет са по магистралите около столицата. По думите на комисаря обаче това е недостатъчно.

Тенчо Тенев даде отчет за работата на дирекцията по отношение на затягане на конрола по пътищата. По думите му, статаистиката е стряскаща и над 30% от водачите шофират под въздействието или на алкохол, или на наркотици.

За миналата година да шофират под въздействието на наркотици са хванати 128 водача. За тази година досега - 178. Водачите с алкохол в кръвта, заловени от "Пътната полиция" миналата година са 238, тази само досега са 298.