0

С пецсъдът пусна под домашен арест генерала от резерва, обвинен за шпионаж в полза на Русия. Заседанието се проведе на 3 март при закрити врата и продължи до късно. От държавното обвинение искаха Валентин Цанков да бъде задържан за постоянно.

Спецсъдът пусна под домашен арест генерала от резерва, обвинен за шпионаж в полза на Русия. Заседанието се проведе на 3 март при закрити врата и продължи до късно. От държавното обвинение искаха Валентин Цанков да бъде задържан за постоянно.

Той беше задържан за 72 часа, тъй като според спецпрокуратура е събирал класифицирана информация, която предавал на руски дипломати. След шпионския скандал България изгони двама представители на руското посолство в София, а от Москва заявиха, че запазват правото си на реципрочни мерки. 

Междувременно от движение „Ние идваме“ в лицето на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и и Мария Капон поискаха руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде отзована до 72 часа, като бъде обявена за персона нон грата. Те настояха за това с писмо към премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. Поред тях първо Митрофанова публично обидила целия български народ и властта с определението „подлоги“, а на 3-ти март тя си позволила груби лъжи и фалшификация на българската история. Според тях прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет. Тезата, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата защити пред Нова телевизия и бившият дипломат Стефан Тафров от ДБ. Причината – обидите към страната ни и неуважението към родните институции, след като е отказала да се яви във външно министерство, за да получи двете ноти от родните власти. По думите на Тафров, след като е била повикана в МВнР, тя е била длъжна да се отзове. „Заплаха за България е попадането на Одеса в руски ръце. Това може да затрудни достъпа до Черноморската акватория”, коментира още той.