0

Б ългарската народна банка остана без нов управител, след като Народното събрание не подкрепи единственият кандидат за поста - Любомир Каримански от ИТН. 

Първото гласуване протече без участието на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които бламираха избора. Въпреки изявената привидна подкрепа към мераклията за БНБ, те избраха да не посочват нито една от опциите - “за”, “против” или “въздържал се”. След това Тома Биков обясни, че депутатите просто са искали да видят дали коалицията е постигнала съгласие и единство в действията си. 

При прегласуването го подкрепиха само ИТН и ДПС. От ГЕРБ обаче се въздържаха, въпреки заявките си за подкрепа. Ключово беше и какво решение ще вземе най-малката парламентарна група в парламента - "Възраждане". Техните депутати обаче бяха против и така двете опозиционни политически сили определиха с гласовете си съдбата на Любомир Каримански. Така с 59 гласа "за", 36 - "против" и 140 - "въздържал се" не управляващите, а опозицията имаше финалната дума в избора за гуверньор. 

След гласуването Каримански изрази разочарованието си от нападките, които получи докато се бореше за управителското място. Обясни, че е получил мъдър политически урок. Заяви, че мнозина са му казали в личен разговор, че го подкрепят, но не могат да гласуват за него заради политическо решение. 

“Явно е по-важно преследването на сметката, а не продължаването на промяната”, коментира депутатът. Той посочи, че е бил два пъти председател на финансовата комисия и през ръцете му са минали бюджети за около 60 млрд. лв. и мнозинството му е гласувало тогава доверието си. Твърдели, че е почтен и работлив.

Когато се кандидатирал за управител обаче, срещу него се изляла “помия”, посочи с огорчение той. Оплака се, че е бил обект на натиск и многократно са се опитвали да го принудят да се откаже от поста. 

Иначе по време на дебатите темата разпали бурни спорове. Един по един депутати от ГЕРБ се изредиха на парламентарната трибуна, за да защитят единствения кандидат, макар той да е от партията в управление - “Има такъв народ”, която многократно се е обявявала против предишните властимащи. 

Първа беше председателката на ПГ Десислава Атанасова, която посочи, че след 27 дни процедури още не е ясно кой и защо е притискал Каримански да се откаже от тази надпревара. Подчерта, че на кандидата му е гласувано доверие за шеф на бюджетна комисия, но изведнъж коалиционните партньори на ИТН са се обърнали срещу него/ 

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че изборът на гуверньор на БНБ е бил вкаран от коалицията в “схема на пазарлък”. Бе категоричен, че дори от ПП да не бяха оттеглили своя кандидат - Андрей Гюров, те не биха гласували за него. “Нашата парламентарна група няма да предостави регулацията на целия финансов поток на човек като Асен Василев. Целият паричен поток минава през него, а ние трябва да му дадем възможност да следи транзакциите на парите, които той отпуска. При други обстоятелства не бих подкрепил Каримански, защото е част от управлението и от ИТН са си позволявали да обиждат тежко нашата парламентарна група. Само за да се спази баланса, бих подкрепил г-н Каримански”, заяви той, но все пак не подкрепи кандидата. 

На думите му шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски отвърна остро. “Трудна ви е задачата, няма как да обясните как ще подкрепите кандидат на нашата коалиция, но това беше ясно още преди 27 дни. Всички ние казахме, че кандидатът на БНБ ще бъде избран с вашите гласове. Важното, което трябва да направите, е ако го подкрепите, да излезете на тази трибуна и да кажете на цената на какво го правите”, заяви депутатът. По думите му от ГЕРБ ще трябва да обясняват на избирателите си защо са дали подкрепа на хората, нарекли лидера им “Джипко Бибитко”. 

Думите му разгневиха както ГЕРБ, така и “Има такъв народ”. “За търговия и за цени, за подкрепа или неподкрепа, за едно или друго решение не може да ми говорите вие, г-н Свиленски, и цялата ви парламентарна група, която многократно е демонстрирала какво значи цена”, скочи му Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Тошко Йорданов от ИТН се възмути как останалите им коалиционни партньори са лаконични и не ги нападат излишно, а единствено БСП са въстанали. Според него намеци за сделка между ИТН и ГЕРБ са неуместни и неверни.