0

Н егово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския си дом мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Те бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм „Св. вмчца Неделя“ до Софийска света митрополия. Това съобщиха от пресслужбата на Светия синод на БПЦ

Светейшият патриарх приветства гостите и като се поклони благоговейно на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство. Той от своя страна подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица „Умиление“.

Припомняме, че Патриарх Неофит бе изписан преди два дни от УМБАЛ "Софиямед". Негово Светейшество беше приет по спешност в болницата след инцидент, при който счупи горната част на лявата бедрена кост. Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит беше опериран, а след това се подложи на възстановителни и рехабилитационни процедури.  

Патриарх Неофит се поклони пред мощите на Св. Св. Кирил и Методий
а а а
14

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които бяха донесени от Света гора и бяха изложени за всенародно поклонение от 23 май до днес на обяд в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", бяха изнесени от църквата и бяха внесени в патриаршеския дом в Софийската света митрополия, предаде по-рано БТА. Това стана под звуците на камбаните на храма "Св. Неделя", а много вярващи се бяха наредили в редица и духовниците пренесоха Светите мощи над тях.

Преди отпътуването на мощите от София в храма беше отслужена и архиерейска Света литургия.

Посрещането на Светите мощи стана на 23 май, на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", откъдето с литийно шествие по булеварда светините бяха пренесени в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". Тогава мощите бяха посрещнати от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, столичния кмет Йорданка Фандъкова, посланици у нас и духовници. На молебена в храма, който беше отслужен след посрещането на Светите мощи, тогава присъства и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, съобщи за БТА, че Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение - в православна, в католическа или в славянска държава. Светините за първи път бяха у нас и бяха изложени за поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя".

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил бяха донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република Карея.

На празничната литургия вчера за 24 май в митрополитската църква "Св. Неделя" епископ Поликарп каза пред събралите се вяращи, че днешният ден е особено тържествен и радостен, защото в храма на Св. великомъченица Неделя се намира мощехранителница, която съхранява частици от мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. В мощехранителницата има още и частица от Честното дърво, на което беше разпнат нашият Спасител Господ Иисус Христос, както и камъче от Голгота - хълма, на който смъртоносно пострада Христос.

По повод мненията на учени за автентичността на мощите от Софийската митрополия за пореден път заявиха, че имат сертификат, който са получили за достоверността на мощите, подписан от блаженопочившия митрополит на Лангада - Йоан.