0

Н ародните представители гласуваха оставката на Александър Тодоров от ИТН, който трябва да оглави тотото. На първото гласуване 131 народни представители я подкрепиха, 0 бяха против и 2 се въздържаха.

Стигна се до повторно гласуване, защото лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ имаше проблем с машината за гласуване. В крайна сметка това не промени крайното решение.

155 депутати гласуваха втори път, от тях 148 бяха за, нито един против, и само един народен представител се въздържа. Оставката беше приета.

32-годишният депутат от ИТН Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Това се разбра в неделя след справка в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Освобождаването му като народен представител бе предхождано от разгорещена двучасова дискусия.

“Стана практика да се подават декларации с невярно съдържание. Кирил Петков подаде такава, преживя катарзис, разкая се. Управляващите обаче вече имат практика да нарушават законите и Конституцията. Народният представител не може да заема длъжност, която е несъвместима със статута му”, каза народният представител Дани Каназирева от трибуната на НС.

Тя обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи тази точка от дневния ред: “За пореден път имаме погазване на Конституцията и законите в страната”.

Мустафа Карадайъ взе отношение и каза, че аналогията с Кирил Петков не е удачна: “Разбрахме, че декларациите на Кирил Петков нямат никакво значение. Ще помоля да не го давате за пример. Неговите подписи нямат значение, това го разбрахме. Произнесе се Прокуратурата на Република България”.

Николина Ангелкова попита дали Прокуратурата ще се самосезира: “Ще важат ли законите в страната за всеки един гражданин?”

Каназирева поиска думата за дуплика: “Не може промяната да е промяна единствено към нарушаване на Конституцията, законите и правилата. Позицията ни е принципна”.

Йордан Цонев направи процедура по начина на водене. Според него председателят на НС е прекъсвал народни представители с аргумент, че не говорят по темата.

Хамид Хамид обяви, че ще подкрепи желанието за оставка на Александър Тодоров: “Защо отново сме изправени пред ситуация да подписване декларация с невярно съдържание? Кой подведе този млад колега да подпише тази декларация и кой му послужи за пример, за да го направи? Колеги, с една невярна декларация днес директор на Тотото, утре министър-председател. Новата стратегия на управляващите е “нас ни пази Прокуратурата, пази ни олигарха Прокопиев””.

Халил Летифов предложи да не се подкрепи искането за оставка на народния представител.

Ива Митева посочи, че в закона за противодействие на корупцията има член, който постановява, че лице в едномесечен срок може да ликвидира проблем и свои правомощия, ако има несъвместимост на заемане на длъжности.

Дани Каназирева уточни, че за да се възползва Тодоров от този член, то той трябва да е декларирал, че има несъвместимост и след това да предприеме действия в тази връзка: “В тази декларация въпросният господин е декларирал, че няма обстоятелства по чл. 6”.

Джейхан Ибрямов беше категоричен, че в случая с декларацията на Тодоров има престъпление. Той се обърна към Никола Минчев дали с тези документи е сезирал прокуратурата.

Минчев отговори, че не е е предприел действия, както и това дали едно деяние е престъпление или не, не се решава в пленарна зала.

Николина Ангелкова помоли председателят на НС да прекъсва депутати, когато правят квалификации и създават усещане, че всичко, което правят управляващите е непременно вярно, а действията на опозицията са непременно грешни.

Думата взе и самият Александър Тодоров: “Аз все още не съм директор на Спортния тотализатор. Избирането ми се конституира от вписването ми в търговския регистър”.

Каназирева го репликира, че декларацията е част от документите, които се подават преди заемането на длъжността: “Въпросът е дали е декларирал подобна несъвместимост или не. Декларирано е, че няма такава несъвместимост към тази дата (на подаване - бел. ред.).

Според самия Тодоров ако има нарушение, то ще бъде констатирано от надлежните органи и отказа да покаже декларацията в НС.

Междувременно, на закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС, което не подлежи на обжалване, се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.