0

С офийският градски съд (СГС) спря рокадите в ръководството на Българския спортен тотализатор (виж по-долу решението, с което разполага "Телеграф").

Поводът е жалба от страна на досегашните членове на управителния съвет на тотализатора Гошо Гинчев и Христо Йовов срещу заповедта, с която спортният министър Радостин Василев ги освободи от длъжност и назначи ново ръководство. Основанието е възникнал спор относно правоотношенията им с БСТ. В определението си съдът зачита жалбата, касаеща висящо дело като основателна за недопускане на вписване на промените в Търговския регистър от страна на Агенцията по вписванията, като се изтъква, че решението му е окончателно.

Кашата със самите рокади в тотото, които към този момент се оказват неосъществими беше съпроводена и от друг правен казус.

Хронологията

Със своя заповед (виж я по-долу) от петък (ЗАПОВЕД-ПРОТОКОЛ № РД 09-52/ 21.01.2022 г.) спортният министър предприе директното назначаване на ново ръководство на тотализатора без конкурс и подбор на кандидати. Не това е обаче е най-скандалното. Той нареди да бъдат освободени членовете на текущия управителен съвет, в който освен Гинчев и Йовов попадаше и изпълнителният директор Любомир Петров. Със същата заповед Василев реши да назначи на тяхно място Георгий Султанов, Росен Иванов и Александър Тодоров, който трябваше да заеме и досегашния пост на Петров. Проблемът е, че министърът обаче сложи на практика каруцата пред коня, тъй като и към момента Тодоров все още се води депутат от ИТН в 47-ото Народно събрание. И назначаването му поне на пръв поглед противоречи на конституцията и куп други закони. Причината е, че предшества освобождаването му от парламента и на практика предрешава решението на депутатите относно него.

Ето какво казва точно и ясно основният закон на държавата:

Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.

Както и че пълномощията на депутатите могат да се прекратят предсрочно при подаване на оставка, но реализирането на този акт минава задължително през решение на Народното събрание.

Самият Тодоров е подал оставка като депутат паралелно с министерската заповед още миналия петък, но се оказа, че тя може да бъде гласувана най-рано в сряда, когато стартират пленарните заседания на парламента за тази седмица. Тъкмо това предвижда да се случи и седмичната програма на колегите му.

За капак на цялата каша, когато обяви намеренията си за рокадите министърът така и не изложи аргументите си за тях. „Не съм длъжен да давам мотиви, така съм преценил. Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с дружеството“, каза той.

Междувременно досегашната управа, която ръководеше тотото близо 2 години пък изнесе статистика, според която положението на дружеството се е подобрявало значително. „Когато постъпих в тотализатора, имаше налични 4 милиона лева, сега има близо 49 милиона“, декларира Петров. Общата печалба за 2021 година пък възлизала на 53 милиона лева. Тотализаторът публикува и данни за приходите и разходите за последните 5 години, според които през 2017 година постъпленията са били 149 милиона., а през 2021 година вече 288 милиона. Същевременно разходите за персонал са били намалени от 11 на 9 процента.