0

Д о мен не е достигала информация за досъдебно производство, разбрах от медиите.Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред NOVA.

Той коментира, че не се е срещал с Георги Самуилов от "Инса оил", който изпраща сигнал до главния прокурор, на когото “обръща внимание към определени действия на настоящия заместник министър-председател и министър на финансите Асен Василев” и предупреждава, че е възможно да се съдържат данни за престъпление.

„На 5 януари е имало среща в МС с г-н Петков, на която аз не съм присъствал. Срещата е била с Държавния резерв към МС. Тоест, такава среща е имало, но аз не съм присъствал. По-интересното е, че г-н Самуилов също не е присъствал на срещата, ходил е неговия адвокат. Така че нито един от двама ни не е бил на срещата, но след това сме говорили нещо, което го е притеснило“, каза вицепремиерът.

И допълни, че се е срещал със Самуилов само веднъж по време на служебния кабинет през юли, когато е имало обща среща на петролни и газови асоциации, продавачи на петрол, и др. Тя е била по повод това да няма картелизиране на сектора. След това е имало среща на четири очи за това, че искаше да ми даде определена информация за г-н Пеевски. Сподели информацията, направихме дописка, тя си продължи пътя, каза още Василев. Г-н Петков прегледа резерва и направи нова процедура, за да може да участват повече малки бензиностанции и продавачи, но МФ няма нищо общо.

След срещата ни подадох сигнал до ДАНС да разследват, но какво беше установено, не знам, допълни вицепремиерът. Очаквахме, че ще има доста атаки, тази е доста нескопосана, сигналът е с факти, които не са се случили. И към момента има проверки на фирмата на Самуилов, като сигнал за нарушение е подаден през януари 2021 г., тоест 4 месеца преди да стана служебен министър, подчерта Василев.