0

И ма разбиране, но засега няма да има увеличение на заплатите с 20% и протестите ще продължат, заяви председателят на НСПС "Огнеборец" Венцислав Станков след втората среща на синдикатите с премиера Кирил Петков в Министерския съвет. 

Синдикатите обявиха също, че протестните действия ще продължат, но трябва да се обсъди под каква форма това ще се случва и кога служителите ще излязат отново на улицата. Вдигането на заплатите е обвързано от властта с реформиране на системата, но те отхвърлили това искане, тъй като ръководството взима това решение, а не редовите служители в МВР.

"Въпросът остава висящ, ще се водят преговори евентуално от средата на годината да бъдат увеличени възнагражденията, с което ние категорично не сме съгласни. Второ, при започналите реформи и анализ за дейността на МВР и последващи реформи, да бъдат включени представители на синдикатите и на МФ", каза още Станков.

По думите му високият процент инфлацията и изоставането на доходите на служителите на МВР рефлектира негативно върху тях. От следващата седмица във вътрешното министерство влиза вицепремиерът Асен Василев заедно с избрани от него външни експерти, които да направят анализ на ведомството.

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент синдикатите да участват в този анализ и в подготовката на промените в МВР. Ако това не се случи до два месеца, премиерът им казал, че ще поеме отговорност. Станков коментира и възможността пожарната да бъде извадена от МВР и да бъде отделена в отделна агенция.

"Премиерът изрази личното си мнение, според което все още е рано да се каже дали тази структура е редно да се извади от МВР, или не. Засега разговорите се водят само на експертно ниво", допълни още Станков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че "премиерът дава някакви надежди за бъдещето, но отговори на настоящето лично аз не чух такива каквито да можем да кажем към хората днес, в днешния ден, особено що касае доходите. Управляващите не излязоха да дадат информация за срещата.