0

С ъс съдебно победа над заповед на бившия областен управител Минчо Афузов се похвалиха местните старейшини, които припомнят, че служебен губернатор спря решението им да изградят фотоволтаичен парк.

Със съдебно победа над заповед на бившия областен управител Минчо Афузов се похвалиха местните старейшини, които припомнят, че служебен губернатор спря решението им да изградят фотоволтаичен парк.

„Административният съд в Сливен отхвърли като неоснователна заповедта на областния управител от 7 януари 2022 г.  против решение на Общинския съвет за изграждане на фотоволтаичен парк. По предложение на кмета Стефан Радев на 20 декември 2021 година съветниците гласуваха учредяване право на строеж върху имоти общинска собственост за изграждане на фотоволтаична централа за нуждите на общината по Закона за общинската собственост чрез търг. Областният управител тогава Минчо Афузов спря решението и го оспори в съда“ се казва  в разпространено до медиите съобщение. Според ексуправителя  правото на строеж трябвало да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката, което право обаче изключва провеждането на търг или конкурс. Съдът определя като неоснователно възражението на областния управител, че общинският съвет е следвало да приложи Закона за енергетиката, а с оглед гарантирането на интересите на общината правото на строеж следва да се учреди след провеждането на публичен търг, уточняват сливенските законодатели и припомнят, че разходите по делото трябва да бъдат за сметка на областната администрация.Това решение от 16 март  обаче подлежи на обжалване през ВАС и от кабинета на новия управител не са обявили какви ще бъдат неговите действия.

Хронологията на спора показва, че съветниците на 20 декември м.г., са учредили 30-годишно право на строеж върху парцели с обща квадратура от над 400 дка в промишлената зона с цел изграждане на фотоволтаичен парк. Пак тогава е обявен и търг с начална цена от 4 460 000 лв без ДДС  за отстъпеното право на строеж. Решението е било взето  след явно гласуване с 24 гласа „за ”, 9 гласа „против“ и 7 гласа „въздържали се“.

„Ако успеем да реализираме този проект, около половината от необходимите средства за инвестиции ще бъдат осигурени, за останалата част, може да ползваме заем. Основната ни цел е да не бъдем зависими от колебанията и промените на пазара на ел. енергията“, заяви тогава вносителят на предложението, кметът на Сливен Стефан Радев. По думите му анализът показвал,че е възможнo дори занижение в сметките за ток, спрямо тези, които са се плащали преди увеличението.Според местните това било поредно разминаване между кмета, представител на ГЕРБ и служебния губернатор, който бе от квотата на БСП. В специално изявление тогава Афузов не изключи избраната процедура да е  „подарък“ за определен икономически субект , той смяташе  че общината има варианти за собствено финансиране на фотоволтаичния парк ако той наистина е толкова необходим.