0

А Г-специалисти от „Майчин дом“ във Варна спасиха родилка с близнаци, след като рано разпознаха и се пребориха успешно с едно от най-тежките и животозастрашаващи усложнения на бременността - синдромът HELLP.

АГ-специалисти от „Майчин дом“ във Варна спасиха родилка с близнаци, след като рано разпознаха и се пребориха успешно с едно от най-тежките и животозастрашаващи усложнения на бременността - синдромът HELLP.

Според информация от болницата, бременната жена с близнаци - момче и момиче, без никакви предшестващи заболявания, постъпва в болницата с оплаквания през последните няколко дни за повишено кръвно налягане. То е овладяно и след това се пристъпва към планирано раждане с Цезарово сечение.

Въпреки доброто общо състояние на жената, поради отклоненията в изследванията, екипът следи активно пациентката след операцията. Така навреме е разпознат един от много редките синдроми- HELLP, характеризиращ се с полиорганна недостатъчност и гърчове. Допълнително направените изследвания доказват опасенията на лекуващия лекар и потвърждават диагнозата.

Това състояние се дължи на плацентарните хормони и се развива в тази тежка форма само у много малко бременни, като по-често засяга жени с близнаци. То е толкова рядко, че някои лекари не се срещат с него през цялата си кариера. Ранното разпознаване, още преди поява на гърчовете, позволи на екипа да назначи своевременна и адекватна терапия, обясняват специалистите.

 „Интензивното лечение и проведените комплексни мероприятия на акушери и анестезиолози помогнаха на родилката да се възстанови бързо, да бъде с децата си, да кърми и да се чувства добре, въпреки сериозните усложнения. Младата майка е изписана на седмия ден в добро общо състояние, без последствия за здравето, щастлива със семейството си", коментират още от „Майчин дом" във Варна.