0

М инистерството на здравеопазването ще си сътрудничи със Световната здравна организацияпрез тази и следващата година, като за целта страната ни ще получи 189 000 щатски долара.  Това става ясно от проектоспоразумение, одобрено Министерски съвет.

Министерството на здравеопазването ще си сътрудничи със Световната здравна организацияпрез тази и следващата година, като за целта страната ни ще получи 189 000 щатски долара.  Това става ясно от проектоспоразумение, одобрено Министерски съвет.

Споразумението се сключва между Министерството на зюдраеопазването и Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа за периода 2022-2023 година. В него са определени приоритетните области за сътрудничество. Сред тях са универсалното здравно покритие, по-добрата защита при извънредни здравни ситуации, постигане на добро здраве и благосъстояние за повече хора, както и постигане на по-добра подкрепа за отделните страни от СЗО. Включените в проекта средства са отпуснати от СЗО и са разпределени за сътрудничеството на Регионалния офис на Европа с Българи.

„Планираните дейности за сътрудничество със СЗО са функция от политиките на организацията в глобален и регионален план и приложението им на национално равнище е в съответствие с националните здравни приоритети на България", казват още от кабинета.