0

Т ехническите причини забавили подписването на коалиционното споразумение. Това стана ясно при втория кръг консултации на "Дондуков" 2. 

За забавянето на споразумението стана ясно от представителите на "Демократична България". От формацията заявиха, че очакват преговорите с "Продължаваме промяната" да приключат утре. "Става забавяне изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме продължението по отделните политики. Не става дума за проблем или някакви различия. Не правете спекулации. Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация при отделните министерства. Предупредили сме мандатоносителя", коментира от ДБ.

Атанас Атаносов коментира, че се очертава се ситуация, в която сектор „Сигурност” изглежда дебалансиран. "По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото Борисовото правителство беше кадрувало сектора така, че да прикрива корупцията и престъпленията. Но някои от назначенията, според нас, не бяха удачни. Например смятам, че на главния секретар на МВР му е твърде висока тази позиция", заяви Атанасов.

"Надявам се, че този път ще успеем да излъчим управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички виждат, че няма къде да се ходи”, заяви от своя страна Христо Иванов. 

Пред представителите на ДБ президентът Румен Радев подчерта, че с вота си за тях "българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт".

Държавният глава се срещна и с формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ". След консултациите не стана ясно дали ИТН ще имат вицепремиер, но партията ще има три министерски кресла. От ИТН декларираха, че ще работят за излъчването на редовно правителство и ще бъдат лоялни партньори, ако и останалите три парламентарни сили, с които преговарят за бъдещо управление, са такива. 

Последни при президента влязоха от "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че трябва да бъдат премахнати противоепидемичните мерки. "Смятаме, че проблемите на България трябва да намерят бързи решения. Намираме се в криза, започнала още в края на миналото столетие. Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат, защото той е тежка дискриминационна форма. Децата ни пък трябва да получат възможност за нормално образование, от което вече трета година са лишени", заяви той.