0

П редседателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е разочарован от номинирането на Асен Василев за наследник на Кирил Петков на премиерския пост. В блиц коментар пред БНТ той определи предложението като "стъпка към проваляне на първия мандат".

"Не ми се вижда като вариант за кабинет. Можеха да постъпят отговорно и да си махнат личното его. Ако има достатъчно експерти, както твърдят, сред тях има хора, които биха били много по-приемливи. Така че, според мен, това е техен ход към проваляне на първия мандат", каза Тошко Йорданов в първия коментар на представител от ИТН.

Председателят на ПГ на ИТН отказа да отговори дали биха приели мандат от президента. "Отговори напред не мога да дам. Да стигнем дотам. Нека да дойде този момент и тогава ще отговорим", каза той.

По думите на Тошко Йорданов, ако беше предложен Никола Минчев, отношението на ИТН щяло да е различно.

"Можеше да има поле за разговори и да търсим управленска формула. Ние оттеглихме доверието си от тази коалиция заради Кирил Петков и Асен Василев. Заради политиките, които провеждаха и заради нарушаването на коалиционното споразумение от тях двамата и заради лоша финансова политика. И сега как с тях? Ако искаха да има нормално коалиционно управление и да взимаме решенията заедно, трябваше да постъпят по друг начин. Тези двамата не могат да си представят да не са във властта", заключи Йорданов. 

В отговор на въпрос дали от групата на ИТН ще има още отцепници, той отговори, че няма представа.

"При нас хората са по-свободни, независимо дали ми харесва или не", завърши Йорданов.