0

Л идерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов подпука Кирил Петков и заговори за нови избори. Причината – по негови думи премиерът се опитва да заобиколи споразумението за Република Северна Македония. Това заяви Трифонов в социалните мрежи.

"Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта “Външна политика”, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", гласи част от поста на политика и шоумен, с прякор Дългия.

Трифонов заяви, че той и партията му са на мнение, че „някои неща не се търгуват“.

"Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", допълни той.