0

П роект за решение за отмяна на великденската ваканция на народните представители внесоха в деловодството на Народното събрание от ГЕРБ-СДС.

Подписалите се под предложението са шефката на парламентарната група Десислава Атанасова, бившият здравен министър Костадин Ангелов, Александър Ненков и Евгения Алексиева. Депутатите искат да се отмени 10-дневната им ваканция, която започва този петък. Те се позовават на член от правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според който по изключение НС може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.

На предишната голяма ваканция за депутатите - тази за Коледните празници, също имаше предложения за промяна на почивните дни. Тогава по правилник народните представители имаха право на почивка от 22 декември до 10 януари. От ИТН искаха пълната отмяна на почивката, а от ПП - тя да бъде по-малко дни. В крайна сметка спечели идеята на ПП и депутатите имаха свободно време за пътуване и отдих в рамките на 11, а не на 20 дни. 

Любопитното е, че тогава най-върли противници на идеята ваканциите да бъдат “пипани” бяха именно вносителите на текущия проект на заповед. Депутатът Любен Дилов бе категоричен, че такова решение ще наруши гражданските и верски права на депутатите и някой хора няма да могат да спазят обредните ритуали. Тогава той допълни, че обикновените българи могат да си вземат отпуска, докато депутатите и това не могат да направят. Тома Биков също бе против предложението, тъй като според него дневният ред, предвиден през въпросния период, не е бил смислен.