0

Н аходища на мед, сребро и злато търсят родните полярници на Антарктида. Това е само един от проектите, над които ще работят учените ни през тази година. Експедицията заминава в края на седмицата, а вчера президентът Румен Радев връчи националния флаг на изследователите от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция. Ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев пък му подари яке. Със същата екипировка българските полярници работят в суровите условия на снежния континент.

Българските учени ще работят над седем научни проекта тази година. „Единият от тях е свързан с една първоначална оценка на металните полезни изкопаеми за находища на мед и на злато. Проектът е интересен и с това, че дълго време ще изкараме на палатка, далече от базата, може би над 10 дни. Затова е интересно и малко по-екстремно осъществяването на този проект“, разказа геологът Стефан Велев. Български лекари пък ще изследват сънищата на Антарктида. „Тъй като се наблюдава вече от 30 години един феномен, че там се сънуват като живи починали близки и роднини, ще видим дали има тунел към Космоса от Антарктида“, обясни ръководителят на антарктическата експедиция проф. Христо Пимпирев.

Основната задача на 30-ата антарктическа експедиция тази година е да постави основите на модерна научната лаборатория в българската база на остров Ливингстън, в която ще работят изследователи от цял свят. “За 30-и пореден път наши полярници се отправиха към белия континент, към онази малка България, която те изграждат с много любов, с възрожденски устрем, с любознателност. Благодарение на усилията и далновидността на нашите изследователи България се нареди сред полярните държави”, заяви още президентът Румен Радев.

Очаква се експедицията да завърши през март.