0

О т началото на военните действия в Украйна с автобуси, организирани от нашата страна и със собствен транспорт, у нас са дошли над 1000 души. Това е обявил пред депутатите от комисията за българите в чужбина главният секретар на МВнР Иван Кондов, съобщават от ДБ.

От началото на военните действия в Украйна с автобуси, организирани от нашата страна и със собствен транспорт, у нас са дошли над 1000 души. Това е обявил пред депутатите от комисията за българите в чужбина главният секретар на МВнР Иван Кондов, съобщават от ДБ.

Коднов посочил, че се ползва и помощ от съюзнически страни като Турция – за превоз на 40 души от Киев и 40 от Херсон. Готви се и транспортиране по вода. „Останаха малко хора, които много късно поискаха евакуация и сега е много трудно да им се осигури транспорт, защото пътищата от горещите точки са отрязани“, каза Кондов. Дипломатическите ни служители са изтеглени, но на граничните пунктове с Украйна работят наши консулски служители от Варшава, Будапеща, Букурещ и Молдова, които съдействат за желаещите да дойдат в България. Външното ни министерство ще ги подсили с допълнителни служители, защото те вече изнемогват. Има частни организирани линии, които по няколко пъти на ден пътуват от Одеса до границата, каза Кондов. 

За 10 дни, дори и по-малко, може да се задейства директива на ЕС за минималните стандарти за временна закрила на бежанците от Украйна. Според нея държавите-членки на съюза трябва да гарантират на хората достъп настаняване, прехрана, работа и пр. за период от 1 година, който може да бъде продължен още 1 и те да се ползват с всички права като останалите граждани, без правото да гласуват. Фондове на ЕС ще покриват разходите, заяви на свой ред Мая Добрева, генерален директор на дирекция „Политически въпроси“ в Министерството на външните работи.

Правосъдният министър Надежда Йорданов пък трябваше да предостави пред депутатите от комисията данни за българите от Украйна, кандидатсващи за БГ гражданство и за подобряването на правната помощ за граждани на страната, жертва на агресия. „Към момента в Министерството на правосъдието са образувани 7302 производства за придобиване на българско гражданство от украински граждани, процедурата по които не е приключила“, каза Йорданова. Общият брой молби за придобиване на българско гражданство на основание български произход са 6434. Като само от началото на годината те са 598. Това е висок темп, защото най-много молби в последните години е имало през 2021-а, когато за 12-те месеца те са били 2901. Правосъдният министър обяви, че ще поиска от правителството да задължи другите две ресорни по гражданството ведомства – МВР и ДАНС, да осигуряват своите представители на всички заседания на Съвета по гражданство и да дават по-бързо становищата си по отделните случаи. Както и да се увеличи административният капацитет на звената, занимаващи се с молбите за гражданство, които са близо 10 000 на година.