0

К омисията за защита на потребителите направи спешна проверка в търговската верига, която допусна бой за олио заради обявена промоция. Целта беше да се види имало ли е достатъчно количество в складовете. И днес властта обяви, че държавата разполага с достатъчни  количества, а цената е необосновано висока. Ще се разследва евентуална спекула.

„В повечето обекти са налични няколко хиляди литра, така че недостиг дори за промоцията не е имало. Друг е въпросът дали това е правилна търговска политика”, каза  Димитър Маргаритов от КЗП.  Основания за паника, че олиото може да изчезне от рафтовете няма, твърди заместник-министърът на икономиката. По думите му страната ни разполага със слънчогледово семе достатъчно за следващите над четири години. Според Димитър Данчев обаче цените на олиото в момента са нереално високи при производствена цена от 2 лева за бутилка. „Цена от 5-6 лева на килограм за бутилка олио в момента е наистина необоснована”, каза той. Излишното запасяване крие най-голям риск от спекула с цените, предупредиха от комисията.  

Според министъра на финансите Асен Василев опашките за гориво, както и боя за олиото в магазините са организирани акции с цел манупулиране на пазара и всяване на паника. Той обясни пред бтв, че за бензина специално е станало ясно, че младежката организация на ГЕРБ доста активно се е включила и е разпратила това до 1 милион потребители, но за опашките за олиото все още няма информация.

"Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ", каза министърът на финансите. Според него в момента, в който има всяване на паника и опит за манипулация на пазара, това са незаконни действия. Органът, който трябва да ги установи и санкционира е Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза Асен Василев. По думите му се подготвя и такава акция и за захарта и брашното.