0

А ко Република Северна Македония (РСМ) иска да е нормална, европейска държава, да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани, докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани. Това заявява лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов в профила си във Фейсбук по повод официалното преброяване в Северна Македония. 

Според обработените от Държавната статистическа служба резултати, общият брой на населението в страната е 2 097 319 души, от които 54,21% са се определили като македонци, 29,52% като албанци, 3,98% като турци, 2,34% роми, 1,18% сърби, 0,87% бошняци и 0,44% като власи. Гражданите на РС Македония, които са се определили като българи, са едва 3 504 души.

Слави Трифонов обори тази статистика като заяви, че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. "Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”, заявява Трифонов.

"Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава", казва още Слави Трифонов.