0

Ч етворната коалиция започва работа по актуализация на бюджета. Това стана ясно от изявление пред медиите на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова преди началото на коалиционния съвет на четирите формации в управление.

По нейни думи предстои всяка от партиите да представи своите идеи - какво е приемливо и по кои теми имат съгласие. “Тези идеи трябва да се осчетоводят, за да гарантираме финансовата стабилност на държавата - да няма популизъм, но да има реални действия в помощ на бизнеса и домакинствата”, заяви Нинова. 

Предложенията на БСП включват данъчна и социална политика. “Трябва да помислим за възможностите за намаляване на ДДС, на акцизи на горива и на регулираните стоки през КЕВР, да обсъдим възможността за необлагаем минимум. Енергийна бедност трябва като понятие да регулираме какво е, за да могат да се отпуснат енергийните помощи на енергийно бедните. Таванът на цените е една много гореща тема, по която имаме различни мнения”, посочи Нинова. Тя каза, че ще от БСП ще се позоват на опита на Испания, Румъния и Унгария. 

По думите на вицепремиера трябва да се обсъдят и варианти за презичисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Поне до началото на май трябва да се стигне до съгласие и коалицията да излезе с единно предложение, посочи Нинова. 

По-рано днес свои предложения за икономически мерки представиха от “Демократична България”. Корнелия Нинова посочи, че от БСП биха подкрепили увеличаването на прага за регистрация по ДДС, както предложиха депутатите от ДБ. Така ще помогнем на малкия и среден бизнес, увери вицепремиера. 

По-рано от партията на Христо Иванов казаха, че няма да подкрепят предложението на социалистите за таван на цените, според тях е неудачен. На въпрос на “Телеграф” Корнелия Нинова не отрече възможността левицата да направи компромис по нашата тема. “Разбира се, подлежи на обсъждане”, заяви Нинова.

В крайна сметка първият от поредицата разговори по отношение на актуализацията на бюджета, протече в рамките на 15 минути, тъй като междувременно в пленарна зала се гледаше Закона за съдебната власт. Поради гласуването по параграфи в текста на проекта, народните представители трябваше да присъстват в зала и дискусията за икономически мерки не можа да се състои.