0

П осолството на САЩ у нас излезе с официалното становище относно дезинформация от страна на Руската федерация за проучвания, свързани с биологични оръжия в Украйна. 

По същество този въпрос бе засегнат и от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова във видеообръщение преди дни.

Посолството на САЩ у нас излезе с официалното становище относно дезинформация от страна на Руската федерация за проучвания, свързани с биологични оръжия в Украйна. 

По същество този въпрос бе засегнат и от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова във видеообръщение преди дни.

Ето какво казват от US - мисията у нас:

"Както заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ в негово публично изявление от 9 март твърдението, че Съединените американски щати разработват биологични оръжия не отговаря на истината. Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО).

Твърденията на Русия за съществуването на украински военни биологични изследователски лаборатории са абсолютно неверни. Украйна стриктно спазва Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). В противен случай САЩ не биха си сътрудничели с Украйна за мирни цели. Изследователските лаборатории в Украйна са изцяло ръководени от министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна.

От своя страна, САЩ са предоставяли подкрепа за реновиране и оборудване на лабораториите и за обучение на персонала им с цел по-безопасна и ефективна работа при наблюдението и реакцията при различни заболявания. От самото начало тази подкрепа е публично документирана – с гордост, яснота и прозрачност. Дейността на тези лаборатории е изцяло посветена на мирни цели, за разлика от руските програми за химически и биологически оръжия, които по своя характер са офанзивни".

Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис