0

Н едоволство срещу по-ранен старт на учебната година набира сила в интернет. Онлайн петицията в подкрепа на 15 септември, създадена в края на ноември, тези дни трупа още подписи. В следобедните часове в понеделник те са 6661. Най-много са недоволните в София - над 2100. Следват Пловдив и Варна. Само в рамките в подкрепа на петицията са се подписали над 100 софиянци, става ясно от статистиката на peticiq.com. Тя е против промяната на датата от 15 септември на 1 септември.

Реформа

Според подкрепящите петицията учебният материал трябва да се намали, за да не се налага препускане през него и да спре да се сваля такъв от горните класове все по-надолу, защото децата още не са узрели за него, за да го усвоят и разберат. „Оттук идват и трудностите при обучението на децата. Проблемът няма да се реши с намаляване на лятната ваканция“. Според недоволните няма как намалената лятна ваканция да се компенсира с увеличена зимна, когато времето е студено и предразполага към повече седене вкъщи и пред устройствата. Припомнят и историята.

Традиция

Александър Стамболийски избира датата 15 септември, като основният мотив е, че трябва да помагат на родителите си в прибиране на реколтата от полето. „Нека децата се възползват от хубавото лятно слънце и море, които са важни както за физическото им, така и за психическото им здраве! А претрупаните учебни програми с много излишни неща - върху това работете от МОН, не мислете как да съкратите почивката на децата“, призовават подписалите се. Идеята, която от министерството предложиха на обсъждане, е учебната година да започва в първия понеделник на септември. За сметка на по-кратката лятна ще се увеличат другите. Пред „Телеграф“ председателят на учителския синдикат Янка Такева коментира, че идеята за по-ранен старт на учебната година трябва да бъде внимателно обсъдена и с учители, и с родители, и с ученици. Тя подчерта, че трябва добре да се претеглят плюсовете и минусите. Знаем, че 15 септември е една традиция и трудно ще бъде приета различна дата за начало на учебната година, коментира тя. Затова според г-жа Такева би било уместно само в условия на кризи като тази с пандемията от коронавирус учебната година да започва по-рано.