0
  • При тежък сценарий в Украйна: Кабинетът с план за подсигуряване на горива за страната
  • Акцията на младежите на ГЕРБ била близко до саботаж
  • При тежък сценарий в Украйна: Кабинетът с план за подсигуряване на горива за страната
  • Акцията на младежите на ГЕРБ била близко до саботаж

Управляващата коалиция е стабилна. Това увери председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред БНР. "Ние сме коалиция от четири партии, които имат много различни виждания в различни сфери от управлението, но досега показваме, че по важните въпроси успяваме да постигнем съгласие и да вземем правилните решения, отговарящи на националния интерес", коментира той. 

Свиленски: Стабилността на коалицията се крепи на БСП, излязат ли - кабинетът пада

Гюров подчерта, че правителството работи по план за подсигуряване на ресурс от горива за страната, предвид войната в Украйна, която е била обсъждана като възможно най-тежкия сценарий. "Имаме подсигурени доставки с танкери на базата на "Лукойл", там мощностите се пренастройват да работят с неруски петрол. Освен това работим по изграждането на връзката с Гърция и осигуряване през други две точки на допълнителни доставки на газ, ако това е необходимо. Също и подсигуряване на достатъчно жито, за да нямаме проблем с изхранването през следващите месеци", каза той.

Обсъждат удължаване на компенсациите към бизнеса

По думите му акцията на младежите на  ГЕРБ със споделянето на снимки и спонсорирането им в социалните мрежи е близко до саботаж. Според него това е било доста безотговорно поведение и то в етап, в който обществото се намира в страх от потенциална война. "Това беше една доста дирижирана акция. Никъде нямаше недостиг на горива. Нямаше и повишение на цените, освен на две бензиностанции, използване на тези снимки. ... Хората виждат, че управлението на ПП успява да взема правилните решения", коментира той.

Относно рокадите в кабинета и отстраняването на Стефан Янев от поста на военен министър, Гюров коментира така: "Направихме необходимите стъпки, за да говори правителството на един глас по отношение на политиката ни относно Украйна, със смяната на министър Стефан Янев". Гюров беше категоричен, че ако има нужда от изпращане на военна помощ за Украйна, това решение ще трябва да бъде гласувано от Народното събрание.

По думите му бюджетната рамка е стабилна. Според него имаме солидна фискална позиция - ниско ниво на дълг и размер на бюджетен дефицит. Това по думите му създава допълнителни буфери, които да ни помагат да поемем допълнителни разходи, които могат да се реализират в сегашната обстановка. Той изтъкна, че в Бюджет 2022 са отделени допълнително средства, които да могат да бъдат пренасочвани за хуманитарната криза, предвидени са и средства за подпомагане на украинските бежанци, които идват в България.