0

К ъм момента над 300 български граждани са потърсили помощ за евакуация, като продължават обажданията от тяхна страна към Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна.

Към момента над 300 български граждани са потърсили помощ за евакуация, като продължават обажданията от тяхна страна към Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна.

Във връзка със затварянето на някои ГКПП между Приднестровието и Украйна МВнР препоръчва на  българите от  Южна Украйна да се насочат за влизане в Молдова през пунктовете Рени-Джурджулещ, Виноградовка-Вулканещ, Табаки-Мирное и Маяки Удобное-Паланка. Тези от Северна и Западна Украйна пък  да се насочват към граничните пунктове с Румъния. Посолството ни в Кишинев и консулството ни в Тараклия в Република Молдова имат готовност да окажат незабавно съдействие. Нашите дипломати поддържат постоянен контакт с консулските служби на страните-членки на ЕС.

На свой ред президентът Румен Радев увери, че България е готова да окаже подкрепа за транспорта и настаняването на нашите сънародници, които пожелаят да се евакуират  от Украйна, независимо дали имат българско гражданство. Радев разговаря по телефона с Антон Киссе, депутат във Върховната Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Антон Киссе информира държавния глава и вицепрезидента за ситуацията в Украйна и за обстановката в регионите, в които живеят представителите на българската общност. На този етап, по думите му, няма опасност за нашите сънародници и се създава организация, която да подкрепи евакуацията на хората, които имат желание да напуснат страната.

На свой ред от МВнР информираха, че българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция ,,Ситуационния център‘‘ към ведомството чрез имейл адрес - сrisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация - три имена, телефон за връзка, местонахождение (населено място и адрес), вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1.    Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2.    Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3.    Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.