0

Н а 16 март Велинград ще отбележи 100 години от рождението на своя патрон Вела Пеева-партизанката, загинала под връх Арапчал в Родопите едва на 22 години. Това съобщиха от местната община.

На 16 март Велинград ще отбележи 100 години от рождението на своя патрон Вела Пеева-партизанката, загинала под връх Арапчал в Родопите едва на 22 години. Това съобщиха от местната община.

Паметната дата ще бъде почетена с няколко събития. В 11.00 ч. в Исторически музей-Велинград ще бъде открита изложба, посветена на живота и делото на Вела- ,,Градът на Вела Пеева”, където ще бъдат наградени и  участниците в конкурса ,,Вела, патрон на нашия град” от ЦПЛР-ОДК – Велинград.

В 16:50 ч. с парад-дефиле Представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав  ,,Димитър Мечев'' при НЧ ,,Отец Паисий-1893“ и знаменни групи от  училищата ще поведат присъстващите  от НЧ ,,Васил Левски - 1904” до паметника на Величка Пеева – ВЕЛА  на пл. ,,Възражданe” в кв. Каменица.

С Почетен караул от РК,,Родопчани”-НС,,Традиция” ще се проведе и тържествен ритуал по поднасяне на цветя и венци.

В програмата е предвидена празнична програма, като участие в нея ще вземат: Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав ,,Димитър Мечев'' при НЧ ,,Отец Паисий-1893“, школа ,,Журналисти” при ЦПЛР-ОДК – Велинград, ДЮВИШ ,,Звънче ”, ще бъде предствено и лично творчество на ученици, спечелили І - во място в конкурс за литературно произведение,  посветено на Вела Пеева, ,,Детски хор” и  ,,Гайдарска група” при НЧ,,В.Левски-1904”