0

М инистър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се събраха в Пловдив за официалното учредяване на партията „Продължаваме Промяната”. Това се случва пет месеца след изборите. 

„Никога не съм мислил, че ще бъда член на партия, камо ли да учредявам такава. Всичко започна, когато с Кирил имахме един разговор за България. Не използваме ресурсите си не защото  сме глупави, а защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. Тази малка група така е организирала правилата на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната - това бяха двата избора. Тази политика изгони 800 000 души от страната. Това е най-голямата загуба за България. Точно тази политика искахме да спрем и да променим”, каза Василев, цитиран от NOVA, пред делегатите на учредителното събрание.

Затова скочихме в първи служебен кабинет, сложихме каските, казахме: „Влизаме като камикадзе”. Хубавото е, че имаше още 20-ина души, които скочиха с нас, без да знаят дали ще е успешно, дали има дъно. Оказа се що-годе успешно. От 7 човека в началото станахме един автобус хора, после станахме 240, сега сме вече около 1 000 в тази зала. Всеки един от вас не е тук, за да уреди собствения си живот. Всеки един от нас е оставил на страна един малко по-спокоен живот с идеята, че ако ние не ѝ помогнем - няма кой”, подчертава той.

„Ако ние не оправим страната - няма да има какво да оставим на следващото поколение. За радост или съжаление, на нас се падна честта да започнем да чистим. Истината е, че като започнем да чистим - има мръсотия. Тя хвърчи навсякъде. Хората в парламента се допират до нея всеки ден. Чистенето не е чиста работа, но някой трябва да я свърши. В процеса на чистенето трябва да отпушим неща, които са затлачвани с десетилетия. Това изисква много нерви, подкрепа и съмишленици”, посочи още финансовият министър.

„Това, което научихме много бързо и с Асен, и с групата около нас е, че сами не можем. Няма как да стане само на ентусиазъм. Колкото повече работим заедно, колкото повече съмишленици бутаме в една посока, толкова повече промяната започва да се случва”, посочи Петков.

„Правим страшно много грешки - първата работа, която всеки един е работил, спомнете си как изглеждаха първите сто дни. Ти не знаеш къде си и какво да правиш. Изведнъж тук имаме една цяла държава с всички институции и проблеми, построено по най-лошия начин. Нормално е, че ще направим много грешки.  Грешките, които не трябва да правим и до този момент мога да кажа честно, че не сме направили е да вземем решения, които сме знаели, че са грешни, но сме ги направили въпреки това. Такива решения до този момент не мисля, че някой от нашия екип е направил. И това за мен е задачата, която трябва да продължим да правим”, добави премиерът.

Петков се позова на книжка на Макиавели от 14 век. „Понеже сме в политиката и политиката е мръсно действие, всички казват - не отивай там, за да не се мърсиш. Макиавели казва: „Да, политиката е мръсна работа, трябва да правите такива гадни работи, за да сте успешни”. Четейки тази книга малко ти се доповръща, и си казваш: „Това ли е тази наука?”. Обаче има една глава, в която Макиавели пише: „Не разбирам. Има някои хора в тази игра, които правят всичко наобратно на това, което съм написал. Предпочитат любовта пред страха, предпочитат да са честни пред лъжата. И по моята теория те трябва да са абсолютен провал”. Петков допълни: „Ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни - ами заслужава си. Няма да има стабилност, няма да има дълголетие, но сме направили само правилните неща и то заедно”, завърши той.