0

Ж ълт код за снеговалежи в 12 области у нас обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология. 

Жълт код за снеговалежи в 12 области у нас обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология. 

Предупреждението за потенциално опасно време е за Видин, Монтана, Враца, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, става ясно от картата за опасните явления на сайта на НИМХ. 

Днес започналите от запад валежи ще обхванат по-голямата част от страната, през нощта срещу понеделник и Североизточна България. Ще вали сняг, в източните райони предимно дъжд. Значителни ще са снеговалежите в района на Родопите. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България до силен вятър от изтоксевероизток. Има условия за виелици и навявания.

Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в София около 2°. Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-ниско от средното за месеца.

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване временно се ограничава движението за моторни превозни средства над 12 т на територията на област Пазарджик по АМ "Тракия" в посока София, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" и уточниха, че трафикът се регулира от "Пътна полиция". 

Заради снеговалеж и снегопочистване се ограничава и движението на моторни превозни средства с маса над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала", "Рожен" и "Печинско".