0

и зови интервюта за лятна бригада в САЩ на близо 2000 студенти са под въпрос. Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен сигнализира, че посолството на САЩ е обявило, че ще обработят само 800 кандидатури за програмата Work and travel от март до май, записаните вече са над 3000. От посолството обаче са категорични, че няма въведени квоти.

изови интервюта за лятна бригада в САЩ на близо 2000 студенти са под въпрос. Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен сигнализира, че посолството на САЩ е обявило, че ще обработят само 800 кандидатури за програмата Work and travel от март до май, записаните вече са над 3000. От посолството обаче са категорични, че няма въведени квоти.

По думите на Данев системата е работила само 2 дни през февруари, защото обявените места бързо са се запълнили. Така студентите, които са били готови с всички необходими документи, са успели да се запишат, а останалите изгарят. „Беше страхотен стрес. Борбата беше всяка агенцията да може да подаде колкото може повече документи“, заяви Данев.

Всички студенти вече са платили по средно $1000 (между $800 и $1200 спрямо програмата им), за да могат да бъдат допуснати до визово интервю. Те обаче могат да си върнат само част от сумата, защото самите спонсори и агенциите удържат някаква част, има и други такси. „При всички случаи студентите ще загубят между 10-15% от тази сума, или около $100-150. Това не е редно. За български студенти и семейства това е много“, заяви Данев. Част от студентите дори са теглили заеми, за да могат да ги върнат, и за тях ще бъде трудно да ги върнат, след като няма да могат да заминат в САЩ.

Тази година са въведени и ограничения за т. нар drop-box интервюта. За тях могат да подават документи за виза хора, които вече са били в Америка. По преценка на консула, който ги разглежда, могат да я получат директно или да бъдат извикани на интервю. Досега от тази възможност е можело да се възползват студенти от всички курсове, но сега е въведено ограничението само втори или трети курс да могат подават документи за drop-box интервюта. Данев обясни, че те не влизат в квотата от 800 души, така че част от тези 3000 ще имат шанса да заминат и без да ходят на интервю за виза отново. „В най-добрия случай, ако се запази тази ситуация, ние очакваме около 1200-1300 реално заминали. Не повече. Преди пандемията имахме между 5000 и 6000. Работодателите чакат с нетърпение да заминат хората. Те също недоумяват защо това се случва в България.

Нашите студенти са много желани в Щатите за лятната работа, защото са дисциплинирани, трудолюбиви, може да се разчита на тях“, заяви той. Както „Монитор“ вече писа, за да привлекат БГ студенти, тази година работодатели са увеличили заплащането на час.

По думите му ситуацията в съседните ни държави не е такава и при тях няма подобни ограничения. „Дори и в Македония, която е по-рестриктивна, посолството на САЩ е било толерантно да каже, че ще обработят кандидатурите на всички записани до първи март. Не са сложили ограничение на бройката. В България не ги интересува, че към момента, когато обявиха тази система, е имало вече много повече записани, отколкото обявените свободни места“, обясни Данев. От асоциацията са изпратили писмо до посланика, но все още не е последвал отговор. „Те просто ни спуснаха решението. Ние правихме всякакви опити за комуникация, срещи, но не последва реакция. Нямаме и отговор на писмото, което изпратихме“, заяви Данев.

Той изрази притеснението си, че това ще се отрази негативно на цялата програма. От старта на пандемията бройката на желаещите спадала, защото студентите са се обезкуражили от липсата на яснота дали ще заминат. „Това се случва за трета година. Това е удар по програмата, която над 25 години работи успешно. Никога не сме били в подобна ситуация. От страна на посолството винаги е имало комуникация“, коментира Данев.