0

В олейболът вече е и зимен спорт след невероятно шоу през изминалия уикенд на връх Перелик в Родопите, който бе домакин на знаменитото събитие. Първият у нас турнир по снежен волейбол надхвърли очакванията на всички. Дисциплината е абсолютно нова и претендира да набере популярност като плажния волейбол. 

Красивият спорт, но върху сняг, на вледенен терен и под бурния планински вятър предизвика огромен интерес. На планината бяха дошли много любители на зимните спортове, които обаче зарязаха ските и сноуборда, за да погледат изключително оспорваното състезание между мъжете на отборите на Рудозем, Плевен и двата отбора на Смолян, както и при жените с участнички от Смолян, Плевен, Варна и Пловдив.

Основните разлики между снежния и плажния волейбол са в броя на участниците (трима към двама), в броя сетове (три към два) и броя необходими за спечелването им точки (21 към 15).

Представянето на отборите беше повече от впечатляващо, а идеята волейболът върху сняг да бъде включен в програмата на зимните олимпийски игри е напълно оправдана. Просто няма друга такава атракция и с толкова емоции както при този спорт, представен върху заледения терен високо горе в планината.

Турнирът се организира от Българската федерация по волейбол. Националното първенство по зимен волейбол, или както още се нарича волейбол на сняг, се проведе по формат с двойна елиминация и с участието на четири женски и четири мъжки отбора. За старт на снежния волейбол у нас не участваха клубове, а градове. 

Първите национални шампиони са вторият тим на Смолян при мъжете и Варна при жените.  Първото по рода си спортно събитие се проведе на 2040 м надморска височина, а участниците и гостите достигаха до терена след неколкокилометров екстремен преход с моторни шейни през пресечен заснежен терен. 

При мъжете златото грабна отборът на Смолян 2, съставен от Николай Асенов, Георги Фисински и Вилиан Хаджиев. Те победиха на полуфинала играчите на Плевен в състав Симеон Симеонов, Антонио Йорданов и Калоян Минков. Големият финал бе между съгражданите им от Смолян 1 в състав Димитър Механджийски, Павел Душков и Згуро Пандевски.

Четвърти при мъжете се класира отборът на Рудозем в състав: Михаил Сахатчиев, Антон Фисински и Никола Николов.
Особено оспорвани бяха състезанията при жените. Там Варна спечели златото и първото място след чиста победа с 2:0 над Смолян на полуфинал, а в битката за златото постигна обрат срещу Плевен за 2:1 (11:15, 15:11, 15:11). 

Шампионките от Варна играха в състав: Веселина Коцева, Елизабет Късаджикова и Симона Николова. За Смолян се състезаваха Ивайла Кехайова, Ива Барганска и Кристина Караджова. Плевенчанки бяха в състав  Ана Бойнова, Гергана Петрова и Стефани Иванова.

Четвърти остана отборът на Пловдив, представен от едни от най-младите състезателки на турнира - Никол Митева, Катрин Бабачева и Кристина Асенова. „Дойдохме от Варна, където беше 22 градуса, а тук е около нулата. Не бяхме подготвени за тези условия, но успяхме да победим“, коментираха пред „Телеграф“ победителките от Варна. 

Наградният фонд на турнира бе 2000 лева за мъжете и жените, като всички участници получиха част от него.  Медали и грамоти получиха всички 8 тима. Състезателите бяха наградени от Станислав Николов (БФВолейбол), Кирил Асенов (Перелик), Марин Захариев (зам.- кмет на Смолян) и Тошко Стоянов (комисия „Снежен волейбол“).

С турнира под връх Перелик бе поставено началото на зимния волейбол у нас, като тази дисциплина доби скорошна популярност в цяла Европа. "Интересът към снежния волейбол се засилва с всеки изминал ден“, каза Любомир Ганев, шеф на БФВолейбол. - Догодина всички наши зимни курорти имат желание да приемат турнири. Може да се каже, че организацията вече е започнала", допълни той.  

Тръгва от Австрийските Алпи 

Зимният волейбол е дисциплина, добила скоростна популярност след 2008 година, когато в Австрийските Алпи се провежда първият професионален турнир. На конгреса на Европейската волейболна конфедерация ЦЕВ в София през 2015 година той е признат за официален спорт, а в първите месеци на 2016 година се провежда и първото издание на станалата вече ежегодна Европейска верига по зимен волейбол.

Скоро след това новият спорт е признат за официален и от световната федерация ФИВБ, а първото (и поради пандемията засега единствено) издание на Световната верига се провежда през 2019 година.

Очаква се в близките години волейболът на сняг на бъде приет и в официалната програма на зимните олимпиади.

Първоначално, подобно на плажния волейбол, зимният волейболът се играе по двойки, но от 2018 година насам официалните правила са променени и отборите станаха от по трима състезатели в игра и с право на още един като резерва. Всеки мач се играе до два от три спечелени гейма, а всеки гейм се играе до 15 точки при минимална разлика от две точки