0

К ато безотговорно определи председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров решението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие срещу правителството.

Той обаче е уверен, че управляващите ще съберат нужната подкрепа, за да оцелеят. Мислим, че имаме ясните заявки кои са важните неща, които трябва да се случат оттук нататък в управлението. Според мен е доста безотговорно създаването на една политическа несигурност точно в този момент, в който и пенсионерите и младите семейства, и бизнесът очакват помощи във време на ценова криза. Освен това имаме Плана за възстановяване и устойчивост, който изключително зависи от това НС следващите месеци да работи много ефективно и интензивно. Мисля, че в парламента има достатъчно хора, които могат да поставят интересите на държавата над своите лични интереси, така че в крайна сметка да продължим да работим", каза той.

Гюров добави още, че темата Северна Македония не е на дневен ред.

За вота на недоверие се изказа и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който го обвърза със Северна Македония. "Най-важното е да разберем дали нашият министър-преседател си е позволявал да води двойна дипломация, което само по себе си представлява държавна измяна. Ако е така - уволняваме правителството с вот на недоверие", каза той.

„За“ вота на недоверие се обяви и  зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Според него „има основание за вот на недоверие във всички възможни сфери, включително и в моралната. „Днес ще се запознаем с мотивите, ще участваме в консултациите, но решението ни няма да ви изненада. Аз съм разпознаваемо лице и никога не е било толкова хора да ме спират и да ме питат не дали, а кога ще ги махнете тези“, каза още Цонев.

Ива Митева от ИТН пък заяви, че партията й многократно е алармирала, че във финансовата политика на правителството има проблеми. "Еднолично управление, липса на чуваемост и на диалог в тази сфера. Има много натрупани проблеми и се надяваме нещата да потръгнат след този вот на недоверие", каза Митева. Тошко Йорданов каза, че за това правителство няма да гласува.