0

З аплатите на преподаватели и служителите в университетите и стипендиите на студентите ще бъдат увеличени временно до края на годината. За целта от кабинета са отпуснати 15 млн. лв. допълнително за последните три месеца на 2021-а, с които ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на извънредна епидемична обстановка.

Заплатите на преподаватели и служителите в университетите и стипендиите на студентите ще бъдат увеличени временно до края на годината. За целта от кабинета са отпуснати 15 млн. лв. допълнително за последните три месеца на 2021-а, с които ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на извънредна епидемична обстановка.

Средствата за стипендии на студентите и докторантите ще бъдат увеличени с 10% от 1-и октомври. Тази бакалаври и магистри ще могат да получат минимум 100 лв.,а не както досега 85 лв., а максимумът се вдига на 200 лв. от 180 лв. Стипендиите на докторантите пък ще бъдат увеличени от 500 на 550 лв. За целта ще трябват 1,4 млн. лв.

С 11,5% ще бъде повишена субсидията на университетите за издръжка на обучението или с 13,6 млн. лв. Допълнителните средства ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите служители във висшите училища за последните три месеца от 2021 г. Целта е да се гарантира по-високо качество на обучението от дистанция в пандемията.

Решението е съгласувано с национално представителните синдикати и Националното представителство на студентските съвети.

Допълнителните 15 млн. лв. са от актуализацията на държавния бюджет, приета от 46-ото Народно събрание през септември.