0

В исшият съдебен съвет отложи дебата по същество по предложенията на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и настоящият Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Повод за отлагането е висящо производство Върховния административен съд по жалба на Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа всички основания за отстраняването на Гешев. Фактът беше известен и в началото на май, когато съдебните кадровици насрочиха за днес дебата по същество.

Оказа се обаче, че трябва да се изчака решението на Върховния съд и всички основания - и на Стоилов, и на Йорданова - да бъдат гледани в едно заседание. Това ще стане, веднага след като съдът се произнесе, решиха след едночасов дебат съдебните кадровици.

Междувременно стана ясно, че гражданско сдружение БОЕЦ, което периодично се събира пред ВСС с искане за оставката на главния прокурор, е събрало 10 000 подписа на български граждани, които настояват Иван Гешев да си ходи. Самия главен прокурор коментира по-рано през деня, че основанията на Надежда Йорданова са „смешни“, „политически мотивирани“ и не отчитат реалните проблеми на хората, които виждаме в момента на улицата – протести за цените, за тока и за бензина.

"Най-вероятно представлява, всичко това, политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата за отстраняване главния прокурор и най-вероятно за използването ѝ, потенциално,  надявам се да не е така, като бухалка срещу хора, които мислят по различен начин и за постигане на определени политически интереси".

Правосъдният министър Надежда Йорданова, която беше против отлагането, въпреки забавянето, видя воля във ВСС да следва законовите процедури: "Отговорност на Висшия съдебен съвет е да прецени доколко настоящият главен прокурор изпълнява изискванията на Конституцията и, съответно, по какъв начин ВСС счита, че главния прокурор трябва да упражнява правомощията си".