0

П резидентската битка ще има втори рунд, стана ясно след вота в неделя. В решаващия сблъсък за „Дондуков“ 2 влизат настоящият президент Румен Радев и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Радев извоюва категорична победа на първия тур, като според повечето екзитполове преднината му пред Герджиков, е двойна, но въпреки това изходът от президентската надпревара ще стане ясен в идната неделя. 

Историците припомниха, че шестимата демократично избрани президенти у нас, включително вече покойният Желю Желев, са избрани на балотаж. Социологическите проучвания показват, че избирателната активност в неделя е много по-ниска от вота през 2016 г., когато Румен Радев се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Средната активност на вота за държавен глава на тези избори е около 37%

„Нашата победа зависи от мобилизацията ни, от гласа на всеки един българин, който вярва, че една нова България на справедливостта и закона е възможна“, коментира Румен Радев след приключването на изборния ден. Той благодари на всички, които са гласували, на администрацията си и на полицията. „Изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и с опитите за мимикрия", подчерта Радев. Той уточни, че е ясно, че ще има балотаж за втори тур. "Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите са предрешени. На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията, заплахите е да бъдем мобилизирани. Нямайте съмнение, че мобилизацията на партиите на статуквото ще бъде пълна", каза държавният глава.

На свой ред проф. Герджиков заяви, че основната му цел е постигната – да има балотаж, и покани настоящия президент на дебат. На нея Радев отвърна: „разбира се, че ще ни видите на дебат“. „Сигурен съм, че ще наваксаме разликата в процентите следващата седмица. Сега ще се променят рязко нещата, защото вече няма толкова кандидати и партии, които ги подкрепят. Според мен те ще се обърнат към нас“, заяви той. Най-важно според него е, че това е мажоритарен вот. „Разликата щеше да е още по-малка, ако г-н Радев не се беше отклонявал през цялото време от дебат. Такъв трябваше да има и аз се надявам да го проведем между двата тура“, уточни професорът. Той коментира и парламентарните избори, като призова партиите задължително да съставят редовен кабинет. „Така наречените партии на промяната имат сравнително еднакъв общ брой гласове и проценти, той се променя с малко, поради което и пет пъти да направим избори, резултатът ще е същият. Няма да стане по-лесно съставянето на правителство", каза той.

Един от куриозите на вота беше, че фолкдивата Луна издуха по резултат Волен Сидеров и Веселин Марешки. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък остана трети в президентската надпревара. С близки резултати се оказаха Лозан Панов, издигнат от „Демократична България“ и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

.

 .