0

В ъншно министерство очаква съдействие от чужди служби за извеждане на българи, които все още се намират в Украйна. Ще бъде направен поне още един опит за превоз на желаещите с автобуси."Територията е много голяма, те са много разпръснати. В момента разчитаме и си сътрудничим с чужди служби", заяви външният министър Теодора Генчовска, цитирана от БНТ. 

Външно министерство очаква съдействие от чужди служби за извеждане на българи, които все още се намират в Украйна. Ще бъде направен поне още един опит за превоз на желаещите с автобуси."Територията е много голяма, те са много разпръснати. В момента разчитаме и си сътрудничим с чужди служби", заяви външният министър Теодора Генчовска, цитирана от БНТ. 

Колко българи се нуждаят от евакуация на този етап не е ясно. Те са разпръснати на територията на цялата страна, а организираният превоз тръгва основно от големи градове като Киев и Одеса. От Външно министерство казват, че правят всичко възможно, за да им помогнат.

Бяха изведени успешно българи, които са в Киев, заявили желание посредством влакови композиции, обясни министър Генчовска. На въпроса, че не всички са успели да се качат на този влак заради липсата на места, Генчовска отговори: "Тези, които успяха, стигнаха до влака, но времето е много кратко за реакция".

От Външно министерство препоръчват в момента да не се пътува от вътрешността на Украйна към Одеса. Обмисля се как да протича евакуацията в тази напрегната ситуация. Почти 200 души, които преди повече от денонощие тръгнаха от Киев с автобуси на посолството ни там, рано сутринта пристигнаха у нас.