0

П осланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е била поканена да се яви в МВнР. Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова във връзка с разследването за руски дипломат, който е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в България.

"Работим със службите, премиерът кординира с МВнР, днес е поканена руската посланичка Митрофанова във връзка с руския шпионаж да се яви в МВнР, обясни Бориславова. Митрофанова е отказала и ще прати свой заместник.

"Ще бъдат предприети всички необходими мерки. Преглеждаме необходимостта и от идентифициране на допълнителни лица, които поставят под въпрос техния дипломатически статус, защото не изпълняват само дипломатически функции", каза още Бориславова.

От ескалирането на конфликта в Украйна българските служби в лицето на Прокуратурата и ДАНС са в завишено ниво и степен на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност, добави Бориславова. В късния следобед службите ще информират и ще се вземат решения, добави още тя.

От изявлението ѝ стана ясно, че България ще прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Решението е съгласувано от всички държави членки на Европейския съюз като колективен отговор .